
mgr EDYTA HARMATA
Jest absolwentką Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia na kierunku Dietetyka i Ekologiczna Żywność ze specjalnością Dietetyka Kliniczna. Posiada członkostwo Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, które weryfikuje kwalifikacje dietetyków. Specjalizuje się w doradztwie z zakresu żywienia w chorobach, głownie w insulinooporności (SOID – Szkolenie z zakresu insulinooporności i certyfikat dietetyka przyjaznego insulinoopornym), cukrzycy, ale także powikłaniami związanymi z tymi chorobami, tj. zespołem metabolicznym (choroby serca, nadciśnienie, stłuszczenie wątroby).
Układa jadłospisy i formułuje zalecenia również dla osób:
- ze stwardnieniem rozsianym,
- w różnych etapach leczenia onkologicznego,
- chorobach tarczycy (niedoczynność, nadczynność, Hashimoto)
Niedożywienie związane z zaburzeniami odżywiania u dzieci i u dorosłych wymagają pełnej opieki lekarza, psychologa i dietetyka. Osoby z depresją, z problemami stabilności emocjonalnej też mogą poprawić swoje samopoczucie dobrze dobraną dietą.
Przed rozpoczęciem współpracy z pacjentem proponuje wykonanie podstawowych badań, aby dieta była dobrana indywidualnie i zgodnie z zapotrzebowaniem: kalorycznym, makro, ale także mikro składników.
—
Jednym z badań, które oferuje, jest badania genetyczne Nutrigen.
Wyniki testu opracowane są dla Ciebie na ponad 100 stronach analizy. Przedstawiamy Twoje predyspozycje genetyczne ściśle związane z utratą masy ciała, wpływem aktywności fizycznej na organizm, zdrowym stylem życia. Proponujemy również dobrane indywidualnie posiłki. Test Nutrigen pokaże także genetyczne predyspozycje do nietolerancji pokarmowych i nadwrażliwości. Dowiesz się więcej na temat aktywności hormonów i ich wpływu na wagę i samopoczucie.